För bostadssökare

Viktig information för dig som bostadssökare - Tips för en säkrare uthyrning

1. Kontrollera hyresvärden

Be att få hyresvärdens fullständiga namn, adress och personnummer. Kontrollera att adressen finns och att hyresvärden är folkbokförd på adressen. Be om referenser från tidigare hyresgäster.

 

2. Kontrollera hyresobjektet

Gå på visning - Titta på bostaden innan du tackar ja. Om du inte själv kan besöka bostaden själv kan du be någon du litar på att gå på visning, alternativt be om en digital visning.

Skälig hyra - Enligt hyreslagen ska en hyra vara skälig. Du kan jämföra med liknande objekt. Gäller det andrahandsuthyrning får hyran inte vara högre än det förstahandshyresgästen själv betalar till sin hyresvärd. Vid misstanke om för hög hyra kan man som hyresgäst kontakta Hyresnämnden.

Samtycke för uthyrning - Ska du hyra i andra hand bör du kontrollera att uthyraren fått ett skriftligt samtycke för uthyrning från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Du kan själv kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att kontrollera att tillstånd att hyra ut i andra hand finns. Ett samtycke för uthyrning behövs inte om det gäller ett inneboendekontrakt där förstahandshyresgästen bor kvar i bostaden.

 

3. Skriv kontrakt

När du hittat en bostad är det viktigt att du och hyresvärden tecknar ett hyresavtal. Kom överens om villkoren tillsammans innan du flyttar in. I samband med kontraktsskrivningen ska båda parterna visa upp sin id-handling för varandra för att styrka sin identitet. Detta ger en trygghet för båda parterna.

Hyresavtal och avtalsmallar

 

Andra tips för en säkrare uthyrning

Hyresinbetalning - Betala aldrig något förrän du sett bostaden, skrivit på ett kontrakt och fått en nyckel. Se till att alltid spara kvitto på betalad hyra.

Hemförsäkring - En hemförsäkring är alltid att rekommendera även när du bor i andra hand eller inneboende. Detta eftersom du normalt sett inte omfattas av din hyresvärds hemförsäkring.

 

Undvik bedragare

Det händer att oseriösa personer utnyttjar den tuffa bostadssituationen och försöker att lura bostadssökande på pengar. Vi arbetar aktivt för att stoppa bedragare från att annonsera på Hemma men för att inte råka illa ut är det viktigt att du är uppmärksam.

Vanliga varningstecken

·         Hyresvärden vill inte uppge namn och fullständigt personnummer.

·         Hyresvärden är utomlands och kan inte visa lägenheten.

·         Krav på stora summor i deposition eller förskottshyra.

·         Betalning uppmanas att göras genom Western Union eller till utländskt bankkonto.

·         Hyresvärden pressar dig att genomföra affären snabbt.

 

Om du har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök ska du alltid göra en polisanmälan. Det är också viktigt för oss på Hemma att få information om falska eller oseriösa uthyrare så att vi kan stoppa dem och varna andra bostadssökande. Du kan alltid ta kontakt med oss om du är osäker på en hyresvärd.

Kontakta Hemma

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?